Vaderdagconcert

19-jarig pianotalent en Picture Music Gallery binden hun krachten voor culturele internationale projecten en Vaderdagconcert van Rangel op 16 juni in Venray. 

Na een succesvolle première in Venray, daarna in Amsterdam en andere steden, van zijn nieuwe eigen compositie voor een kunstwerk “De Kus” van Jeroen Henneman kreeg de 19-jarige pianist, componist en muziek producer Rangel Silaev vele verzoeken van kunstenaars vanuit de Russische emigratie voor een eventuele samenwerking. Rangel dacht meteen aan het Russische repertoire voor zijn nieuwe nog uit te geven CD met Russische meesterwerken, namelijk van Prokofjevs “Romeo en Julia”-serie, zijn pittige sonates en van Skrjabin, en ook aan zijn nieuwe eigen composities, geïnspireerd op kunst van Russische oorsprong.

In de muziek van vele componisten, ook van de zeer succesvolle componist en pianist Sergei Rachmaninov herkenden de luisteraars de schilderijen van meesters die hun inspireerden. En wat op het pad kwam van Rangel vond hij best logisch, interessant en uitdagend.  Een zeer bijzondere vrouw, Kata Musatova, een familielid van de beroemde kunstenaars Borisov-Musatov, Grigoriy Musatov en de iconenschilder Alexei Musatov, reisde speciaal naar Rangel vanuit haar woonplaats in Praag.  Zij wist dat Rangel in Tsjechië in 2016 het Internationale Novak pianoconcours had gewonnen en nu al opdrachten krijgt om voor kunstwerken composities van deze tijd te maken en uit te voeren. Zij vertelde aan Rangel een interessant verhaal over de Russische emigratie en over de heimwee die spettert vanaf de schilderijen van de kunstenaars van Russische afkomst. Musatovs familie werd gedwongen om tijdens de revolutie (1920) uit Rusland te vluchten. In de emigratie bleef de Russische cultuur zich boeiend ontwikkelen door bundeling van krachten van kunst en muziek. Kata Musatova bracht haar werken naar Venray, en in één schilderij herkende Rangel zijn eigen moeder. “Wat bijzonder,” zei Rangel. “Ja,” vertelde Kata, nog in bijzijn van de Italiaanse vioolprofessor.  “Ik  gebruik in mijn werken een zeldzame en tijdrovende techniek, die ik van mijn moeder heb overgenomen, en zij op haar beurt van haar voorouders. Ik maak mijn schilderijen op de achterkant van glas. Daardoor schilder ik van achter naar voren, de meeste kunstenaars beginnen andersom, met een achtergrond en ik begin met één de oogpupillen, want omgedraaid ziet een kunstliefhebber de details en vervolgens wat er achter zit. Doorzichtige stof op de benen van de baby van Madonna teken ik eerst en vervolgens pas het lichaam zelf. Ik schilder verschillende thema’s: ballet, theater,  muziek en iconen, geschiedenis. Ik wist dat jouw moeder piano speelt, toch ik zag haar in mijn gedachten als een celliste. Maar toen ik mijn schilderij op de achterkant van glas draaide besefte ik pas dat de celliste in spiegelbeeld met een verkeerde hand speelt, en de cello is dus foutief in spiegelbeeld getekend. Toch kwam een koper naar mijn atelier en kocht mijn schilderij. Dus, jouw moeder speelt nu in mijn andere nog betere kunstwerk op de juiste manier”, zei Kata. De Italiaanse vioolprofessor moest lachen, maar vond haar werken zeer bijzonder. Schilderijen van Kata trekken tijdens de exposities enorm veel aandacht. Ze staan nu tentoongesteld in Picture Music Gallery van de firma “Kamerton” (Russisch voor “Stemvork”) van de moeder van Rangel op de Dr. Kortmannweg in Venray.

Vaderdagconcert
Rangel: “Zulke bijzondere creaties inspireren mij voor nieuwe, moderne composities en elektronische filmmuziekproducties, die ik op 16 juni tijdens mijn Vaderdagconcert aan mijn publiek in Venray wil laten horen. Ik begeef mij in de meest romantische fase van mijn leven, ik speel niet slechts met mijn handen en vingers, maar met mijn ziel “Romeo en Julia” van Prokofjev, op mijn kleurrijke klanken van de Steinway-vleugel. U kunt er zeker vanuit gaan dat mijn moderne elektronische muziekcreaties eigentijds klinken, en tezamen met mijn uitvoering op de vleugel heel goed passen bij het hedendaagse publiek. Geen noten, maar gevoelens, geen pianotoetsen, maar beeldende kunst, dit alles vanuit mijn enorme drang om het publiek te raken. In de moderne tijd, met alle drukte en stress, zijn verbindingen tussen muziek en kunst zeer belangrijk om het publiek stil te laten staan en te laten genieten van onze omgeving, mensen van wie wij houden, die wij lief hebben, met wie wij onze vreugde en verdriet willen/moeten delen. Mocht u uw vader, uw geliefde of een familielid met een bijzonder cadeau willen verrassen, denk er dan eens over na om kaartjes voor mijn concerten te kopen om cadeau te doen, of regel bij ons een concert voor uw bedrijf/familie/vriendenkring voor vrede, liefde en rust.” 

Rangel is intussen al behoorlijk bekend, en niet alleen in de provincie Limburg, maar ook ver daarbuiten. Zelfs internationaal weet hij zich keer op keer te onderscheiden. Zo communiceert hij nu al met Internationale Labels over zijn nieuwe CD’s, waarvan één met de stukken van de Russische componisten en een andere met door hem geproduceerde moderne elektronische filmmuziek,  verweven met zijn live piano-uitvoering. Met dit  revolutionaire “experience-concept” gaat Rangel ook op 16 juni in Venray schitteren, hopelijk voor veel jonge mensen, die tijdens zijn vorige concert in Venray goed vertegenwoordigd waren. Rangel zal het concept van zijn concerten over de Nederlandse grenzen brengen. Want Russische emigranten organiseren nu reeds gezamenlijke culturele projecten voor Rangel en de kunstwereld in andere landen, o.a. in Tsjechië, Italië, Rusland en Azië.                                                
“Ik vind het contact met mijn publiek bijzonder goed en warm, misschien omdat ik tijdens mijn concerten toch een heel breed spectrum laat zien, van klassiek tot “future music”, zegt Rangel.

Tijdens het concert op 16 juni zal het publiek de gelegenheid krijgen om niet alleen de nieuwe stukken van Rangel voor de kunstwerken te horen, maar ook om een miniatuur van “De Kus”, gekregen van de kunstenaar Jeroen Henneman zelf, en de schilderijen op glas van Kata Musatova op de Dr. Kortmannweg 21 te Venray te bezichtigen.

“Hoogstwaarschijnlijk zullen wij ook de gastoptredens van de Russische artiesten voor ons publiek op de 16de organiseren. Want ik zal het Russische repertoire spelen en mijn hele familie, behalve ik zelf, kom uit Moskou. Ook de pianostudie van mij bij de Russische professoren heeft een bijzondere bijdrage aan mijn muzikale ontwikkeling en smaak geleverd”, zei Rangel.

De concerten worden uitgevoerd op een prachtige Steinway vleugel. Locatie: Dr. Kortmannweg 21 Venray. Voor meer informatie over concerten of sponsormogelijkheden: www.rangel.nl of  www.stemvorkvenray.nl

Heeft u ideeën voor Rangel over hoe hij voor zijn stichting sponsoren kan vinden, over hoe hem met praktische zaken te helpen, of wilt u hem wellicht zelf sponsoren of helpen, dan kunt u contact opnemen met Oksana Titova,  tel. 06-53427123.